Groene A.P.P.E.L.S.

Voedingsadviesbureau

Recept courgette lasagne

Voor 4 personen

Kenmerken

Koolhydraatarm

Mager

Rijk aan vitamine B2, nicotinezuur, vitamine B12 en vitamine C

Kids favoriet

Pure ingrediënten

Glutenvrij

Inleiding

Dit recept is erg geschikt voor mensen die een koolhydraatarm dieet volgen! Ook voor anderen is het een erg gezond recept, vanwege de lage hoeveelheid calorieën en de hoge concentratie voedingsstoffen die het bevat, zoals vitamine B12. Daarnaast is het echt super lekker!!

Ingrediënten

  • 400 g biologisch rundergehakt
  • 2 courgettes
  • 1 ui
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 bakje (250 g) champignons
  • 3 el groene olijven zonder pit (op water)
  • 1 blik gepelde tomaten (400 g)
  • 1 klein blikje tomatenpuree (70 g)
  • 200 g hüttenkäse (cottage cheese)
  • 50 g (geraspte) grana panado kaas
  • 4 tl groene pesto
  • 2 el olijfolie
  • 2 el paneermeel
  • 2 el knoflookpoeder
  • 2 el gedroogde oregano
  • 2 el gedroogde basilicum

Bereidingswijze

Snijd de courgettes in de lengte in dunne plakken. Meng in een klein kommetje 1 el olijfolie, 1 el oregano, 1 el basilicum en 1 el knoflookpoeder. Smeer met een kwastje de plakken courgette in met dit mengsel.

Snipper de ui, snijd de bleekselderij in boogjes en de champignons in schijfjes. Verhit een hapjespan en braad hierin het gehakt, de ui en de bleekselderij aan zonder boter of olie. Voeg na ongeveer 5 minuten de gepelde tomaten, tomatenpuree, de champignons, 1 el oregano, 1 el basilicum en 1 el knoflookpoeder toe en laat het geheel ongeveer 15 minuten inkoken zonder deksel.

Intussen kun je de courgette gaan grillen. Verhit hiervoor een grillpan en gril de plakken courgette aan beide kanten totdat ze bruin en zacht zijn. Je kunt de courgette ook in de oven grillen, leg ze op een bakplaat of lage ovenvaste schaal en grill ze ongeveer 10 minuten, draai ze in de tussentijd een keer om.

Verwarm nu de oven voor op 180 graden. Verdeel de hüttenkäse in twee porties en vermeng beide porties met 2 tl groene pesto. Pak een ovenschaal en vet deze in met 1 el olijfolie. Strooi een laagje paneermeel over de bodem, dat neemt het overtollige vocht op. Maak de lasagne als volgt op: eerst een laagje van het gehakt/tomatenmengsel, daarna een laagje courgette, een laagje hüttenkäse, een laagje gehakt/tomatenmengsel, een laagje courgette, een laagje gehakt/tomatenmengsel, een laagje courgette en tenslotte een laagje hüttenkäse. Zet de ovenschaal voor 40 minuten in de oven en strooi na 20 minuten nog de grana panado kaas erover.

Tip: vervang het gehakt door vegetarisch gehakt voor een vegetarische versie van deze heerlijke lasagne.

Geniet ervan!

Voedingswaarde 

Per persoon

Voedingsstof Hoeveelheid % dagtotaal ADH* of MAX**
Energie 499 22 *
Eiwit 36 21 *
Vet totaal 30 40 *
Verzadigd vet 11 44 **
Transvet 1 40 **
Koolhydraten 19 8 *
Voedingsvezel 6 20 *
Vitamine A 207,69 26 *
Vitamine B1 0,2387 22 *
Vitamine B2 0,6768 62 *
Nicotinezuur 7,905 61 *
Vitamine B6 0,7313 49 *
Vitamine B12 2,5125 90 *
Vitamine C 47,945 68 *
Vitamine D 0,131 5 *
Vitamine E 3,682 40 *
Kalium 1349,48 39 *
Ijzer 4,716 31 *
Cholesterol 68,395 23 **
Calcium 266,71 27 *
Natrium 794,63 33 **
Magnesium 85,345 28 *

**MAX = maximum hoeveelheid per dag voor een volwassene

*ADH = gemiddelde behoefte van een volwassene per dag