Groene A.P.P.E.L.S.

Voedingsadviesbureau

Recept kwarktaart met blauwe bessen jam

Voor 10 punten

Kenmerken

Pure ingrediënten

Kids favoriet

Feestmaaltijd

Inleiding

Zo af en toe mag je jezelf best eens trakteren op iets lekkers vind ik. Deze guilty pleasure is echt heerlijk, hij doet het ook altijd goed op feestjes. De ingrediënten zijn toch behoorlijk puur, ondanks dat er relatief veel vetten en suikers in zitten. De blauwe bessen zorgen voor de anti-oxidanten, wat deze taart toch nog een gezonde boost geeft. De bastognekoeken en de kaneel geven de taart een ‘herfstachtige’ smaak. Ik zou zeggen, probeer het zelf :).

Ingrediënten

  • 10 bastognekoeken (100 g)
  • 50 g harde margarine
  • 500 g magere kwark
  • 250 ml slagroom
  • 200 g suiker
  • 10 gelatineblaadjes
  • 500 g blauwe bessen (uit de diepvries)
  • 250 g geleisuiker
  • Sap van een ½ citroen
  • 100 ml water
  • 100 ml sinaasappelsap
  • 1 kaneelstokje plus 1 el kaneelpoeder

Bereidingswijze

Pak een schoon jampotje van 250 ml. Was ondertussen de bessen en breng deze aan de kook in een pan, samen met het citroensap, water en kaneelstokje. Totaal dient dit 15 minuten door te koken.

Laat eerst in koud water de gelatineblaadjes minstens vijf minuten weken.

Ondertussen kun je vast de bodem van de taart maken. Hak de bastognekoeken fijn in een theedoek of vermaal ze in de keukenmachine. Smelt de boter in een pannetje en voeg dit toe aan de verkruimelde bastognekoeken. Vet een springvorm met een doorsnee van 24 centimeter in of bekleed deze met bakpapier. Verdeel het mengsel van de bastognekoeken over de bodem van de springvorm en druk het stevig aan.

Warm 100 ml sinaasappelsap op in een pannetje, doe de uitgeknepen gelatine erbij en roer het geheel glad. Laat afkoelen op kamertemperatuur.

Ga nu verder met de jam. Verwijder het kaneelstokje, voeg  de geleisuiker toe en het kaneelpoeder, en kook nog minstens 15 minuten  op hoog vuur door. Roer hierbij goed over de bodem, zodat de blauwe bessen jam niet vastplakt. (Het roeren gaat het beste met een spatel). Op deze manier kook je de jam een beetje in, en wordt deze vanzelf dikker.

Intussen ga je verder met de vulling van de taart. Neem een kom en roer hierin de kwark, de suiker en het gelatinemengsel goed door elkaar. Klop de slagroom stijf en spatel dit door het kwarkmengsel. Verdeel het mengsel over de bodem van bastognekoeken, en laat de kwarktaart minstens drie uur in de koelkast opstijven.

Schep de jam in de jampot, sluit direct af met de gesteriliseerde deksel, en zet de pot op zijn kop: deze trekt nu vacuüm tijdens het afkoelen. De blauwe bessen jam is nu een paar maanden houdbaar. (Bewaren op een koele en donkere plek.)

Haal tenslotte de kwarktaart uit de koelkast, verwijder de springvorm en garneer de taart met de blauwe bessen jam. Geniet ervan!

Voedingswaarde 

Per punt

Voedingsstof Hoeveelheid %ADH* of %Max**
Energie 362 kcal 16*
Eiwit 8 g 5*
Vet totaal 15 g 20**
Verzadigd vet 9 g 36**
Transvet 0 g 0**
Koolhydraten 47 g 21*
Voedingsvezel 1 g 3*
Vitamine A 144 µg 18*
Vitamine B1 0,04 mg 4*
Vitamine B2 0,2 mg 18*
Nicotinezuur 0,4 mg 3*
Vitamine B6 0,03 mg 2*
Vitamine B12 0,4 µg 14*
Vitamine C 7,5 mg 11*
Vitamine D 0,6 µg 24*
Vitamine E 1,3 mg 14*
Kalium 174 mg 5*
Ijzer 0,4 mg 3*
Cholesterol 0 mg 0**
Calcium 96 mg 10*
Natrium 86 mg 4**
Magnesium 15 mg 5*

 

*ADH = gemiddelde behoefte van een volwassene per dag

**MAX = maximum hoeveelheid per dag voor een volwassene