Groene A.P.P.E.L.S.

Voedingsadviesbureau

Recept Moussaka

Voor 4 personen

Kenmerken

Pure ingrediënten

Kids favoriet

Feestmaaltijd

Rijk aan eiwitten

Rijk aan vitamine B12, vitamine C, vitamine E

Inleiding

Het Griekse gerecht moussaka is heel origineel om eens te maken voor een etentje met vrienden of familie. Door de combinatie van kaneel en oregano smaakt het verrassend exotisch en lekker! Laat voor een koolhydraatarme variant de aardappelen weg.

Ingrediënten

  • 2 aubergines, liefst biologisch
  • 2 uien
  • 1 bakje rundergehakt (200 g)
  • 1 blik gepelde tomaten (400 g)
  • 1 klein blikje tomatenpuree (70 g)
  • 4 kleine aardappelen (200 g)
  • 3 e.l paneermeel
  • 1 zakje geraspte oude kaas (150 g)
  • 2 eieren
  • 25 g harde margarine
  • 25 g bloem
  • 300 ml magere melk
  • 2 e.l oregano
  • 2 e.l.kaneel
  • Peper naar smaak

Bereidingswijze

Was de aardappelen en snijd ze in plakjes (met de schil er nog aan). Kook ze in ongeveer 10 min gaar. Was de aubergines en snijd ze in de lengte in dunne plakken. Gaar ze in de grillpan. Snijd de uien klein en fruit ze in een koekenpan, voeg het gehakt toe en bak het rul. Hier tomaten en tomatenpuree aan toevoegen, vervolgens peper, kaneel en oregano. Met deksel op laag vuur ong. 10 minuten laten pruttelen.

Ovenschaal invetten en paneermeel op de bodem strooien. Leg de aardappelplakjes dakpansgewijs onderin de schaal. Helft van de vleesmassa in de schaal doen, helft van de aubergines erop verdelen en geraspte kaas erover strooien. Vervolgens weer vleesmassa, aubergines en geraspte kaas.

Tenslotte de bechamelsaus maken. Begin met het smelten van de boter in een steelpan, doe dit op een matig vuurtje. Laat de boter niet bruin worden. Wanneer de boter goed is gesmolten voeg je de bloem toe, roer dit goed door elkaar. Laat dit mengsel circa 30 seconden even sudderen. Voeg nu de melk toe en zet het vuur wat hoger. Blijf goed roeren tot het geheel goed bindt. Breng eventueel op smaak met wat zout en peper. Klop ondertussen de eieren los. Haal de steelpan met de bechamelsaus van het vuur en roer de losgeklopte eieren er doorheen. Giet dit over de ovenschaal. Weer kaas erover strooien en vervolgens in voorverwarmde oven 35 minuten op 180 graden bakken.

Smakelijk eten!

Voedingswaarde 

Per persoon

Voedingsstof Hoeveelheid %ADH* of %Max**
Energie 495 kcal 23*
Eiwit 30 g 55*
Vet totaal 25 g 25**
Verzadigd vet 13 g 52**
Transvet 2 g 80**
Koolhydraten 34 g 15*
Voedingsvezel 7 g 20*
Vitamine A 290 µg 36*
Vitamine B1 0,2 mg 22*
Vitamine B2 0,5 mg 47*
Nicotinezuur 3,8 mg 30*
Vitamine B6 0,6 mg 40*
Vitamine B12 2,4 µg 86*
Vitamine C 35 mg 50*
Vitamine D 1 µg 33*
Vitamine E 5,1 mg 55*
Kalium 1283 mg 37*
Ijzer 3,7 mg 24*
Cholesterol 147 mg 49**
Calcium 462 mg 46*
Natrium 606 mg 25**
Magnesium 79 mg 26*

 

*ADH = gemiddelde behoefte van een volwassene per dag

**MAX = maximum hoeveelheid per dag voor een volwassene