Groene A.P.P.E.L.S.

Voedingsadviesbureau

Recept paprika-tomatensoep

Voor 6 koppen

Kenmerken

Mager

Kids favoriet

Pure ingrediënten

Geen toegevoegde suikers

Rijk aan vitamine C, vitamine E en antioxidanten

Inleiding

Meestal vinden kinderen soep wel lekker, zeker tomatensoep. Doordat de groenten geroosterd worden, krijgt deze soep een zoetige smaak: perfect voor kinderen. Het voordeel van soep is ook meteen dat je er lekker veel groenten in kan doen! Als je de soep vers maakt zitten er geen ongezonde verborgen ingrediënten in, zoals suiker en conserveermiddelen. Tomaten bevatten vitamine C, zink, calcium en ijzer, maar belangrijker nog is dat tomaten (en ook paprika) zeer rijk zijn aan lycopeen, een zeer krachtig antioxidant. Antioxidanten maken vrije radicalen die voorkomen in je lichaam onschadelijk. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die in sommige gevallen schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels. Wanneer ze schade veroorzaken, noemen we dat oxidatieve stress. Er zijn aanwijzingen dat oxidatieve stress na lange tijd mogelijk hart- en vaatziekten, kanker en schade aan het zenuwstelsel tot gevolg kan hebben. Ook zijn er aanwijzingen dat vrije radicalen een rol spelen bij verouderingsprocessen.

Ingrediënten

  • 1 kg verse trostomaten
  • 3 rode paprika’s
  • 2 uien
  • 4 teentjes knoflook, ongepeld
  • 1 plantje verse basilicum
  • 1 bosje verse tijm
  • 6 el olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
  • Kaas

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 ºC. Halveer de paprika’s en verwijder de zaadlijsten. Halveer de trostomaatjes. Haal het vel van de uien en snijd ze in grove parten. Leg de paprika’s, uien, tomaten en knoflook met het vel omhoog in één laag in een ondiepe ovenschaal of braadslee, dicht tegen elkaar. Besprenkel met de olijfolie, bestrooi met tijm, de helft van de basilicum, zout en peper en bak 30 minuten. Laat een paar minuten afkoelen. Ontvel de paprika’s en tomaten, pel de knoflook en doe alles in een grote kookpan. Schenk er wat water bij en laat de soep nog 15 minuten koken. Pureer het geheel met de staafmixer tot de soep de gewenste dikte heeft. Schenk er eventueel nog wat water bij. Laat de soep nog even zachtjes koken en voeg zout en peper naar smaak toe.

Voedingswaarde

Per portie

 

Voedingsstof Hoeveelheid % dagtotaal ADH* of MAX**
Energie 194 9 *
Eiwit 5 3 *
Vet totaal 13,9 19 *
Verzadigd vet 3,8 15 **
Transvet 0,1 4 **
Koolhydraten 9,5 4 *
Voedingsvezel 4,1 14 *
Vitamine A 125 16 *
Vitamine B1 0,05 5 *
Vitamine B2 0,11 10 *
Nicotinezuur 1,5 12 *
Vitamine B6 0,296 20 *
Vitamine B12 0,2 7 *
Vitamine C 88 126 *
Vitamine D 0 0 *
Vitamine E 3 40 *
Kalium 634 18 *
Ijzer 2 13 *
Cholesterol 8,2 3 **
Calcium 149 15 *
Natrium 730 30 **
Magnesium 32 11 *

 

**MAX = maximum hoeveelheid per dag voor een volwassene

*ADH = gemiddelde behoefte van een volwassene per dag