Groene A.P.P.E.L.S.

Voedingsadviesbureau

Herfst? Vitamine C!               

Ik merk het aan alles. De temperatuur daalt. De avonden worden korter. Als ik ’s ochtends wakker word is het nog donker buiten. De zon staat lager aan een lucht die niet meer zo diepblauw is. Ik ben sneller moe. Maar als ik buiten aan het wandelen ben met mijn zoontje, zie ik prachtige natuur: bont gekleurde bladeren die van de bomen vallen, wuivende takken in de wind en vele soorten mooie paddestoelen.

Ik heb het natuurlijk over de herfst, een lastig seizoen voor velen van ons. We moeten namelijk weer afscheid nemen van de zomer. Gelukkig biedt dit seizoen ook vele mooie dingen,zoals lekker wandelen in het bos of langs de weilanden en genieten van de prachtige natuur. Even heerlijk vind ik het om binnen te zitten met een hete mok thee of koffie in mijn hand, het liefst gezellig samen met mijn gezin, vrienden of familie. Super gezellig natuurlijk, maar een verkoudheid of griepje heb je ook sneller te pakken als je binnen dicht bij elkaar zit. Hoe kun je nu je weerstand zo goed mogelijk op peil houden? Naast voldoende slaap, veel beweging in de buitenlucht en voldoende ontspanning, kun je ook veel profijt hebben van een gezonde voeding.

We weten bijna allemaal wel dat enkele vitamines, zoals vitamine C, D en E, extra belangrijk zijn in de herfst. Vitamine C is de meest bekende vitamine die zorgt voor een betere weerstand. Het zorgt er namelijk mede voor dat witte bloedcellen kunnen worden aangemaakt. Witte bloedcellen ofwel leukocyten spelen een belangrijke rol in het menselijk immuunsysteem (afweersysteem).

Je weet waarschijnlijk wel dat vitamine C is te vinden in citrusvruchten. Maar waar zit het nog meer in?

Voedingsmiddel Hoeveelheid (mg) %ADH van volwassenen (75 mg)
1 portie (200 g) spruitjes 300 400
1 rode paprika 225 300
1 portie (200 g) rode kool 120 160
1 portie (200 g) broccoli 94 125
1 portie (200 g) witte kool 58 77
1 portie (100 g) aardbeien 60 80
1 sinaasappel 51 68
1 portie (200 g) Chinese kool 46 61
1 kiwi 43 57
1 portie (200 g) aardappelen 28 37
1 portie (15 g) rozenbotteljam 24 32
1 (groene) appel 6 8

 

Naast citrusvruchten is het dus ook belangrijk om groenten te eten. Als je de aanbevolen hoeveelheid van 200 gram groenten per dag zou halen, dan zit je vaak automatisch al goed met de hoeveelheid vitamine C. Helaas haalt slechts 8% van de Nederlanders deze hoeveelheid.

Hoe zit dat bij jou?

 

 

lees hier Kopen