Groene A.P.P.E.L.S.

Voedingsadviesbureau

Pepernoten of kruidnoten?

Ik ben gek op het Sinterklaasfeest. Mijn zoontje van 8 maanden is nog te jong om alles bewust mee te maken, maar dat houdt mij niet tegen om toch lekker mee te gaan in de Sinterklaasgekte: kijken naar de intocht, liedjes zingen met mijn neefjes, kadootjes kopen voor familie, ik heb er plezier in!

Wat ook bij Sinterklaas hoort zijn natuurlijk pepernoten. Of zijn het kruidnoten? De meeste mensen hebben het altijd over pepernoten, maar eigenlijk zijn het kruidnoten die de Zwarte Pieten zo vrijgevig rondstrooien. Ze zijn hard en hebben een speculaasachtige smaak. Pepernoten worden van een ander deeg gemaakt (hetzelfde deeg als taaitaai) dan kruidnoten, zijn taaier en hebben een anijsachtige smaak.

Helaas zijn de kruidnoten en pepernoten die je in de winkel kunt kopen niet erg gezond: ze bevatten veel suiker, zout en transvetten en ook enkele e-nummers. Transvetten zorgen voor verharding van de aderen. Natuurlijk kan een beperkte hoeveelheid geen kwaad, maar beter is om ze zelf te maken! Ga lekker (samen met je kinderen/neefjes/nichtjes/buurkindjes) aan de slag in de keuken, om zo het ultieme Sinterklaasgevoel te krijgen! Alleen al die lekkere geuren die je keuken vullen.. heerlijk!

Recepten voor een gezondere versie van kruidnoten en pepernoten:

Kruidnoten (voor ong. 25 stuks)

  • 30 g (biologische) volkoren tarwemeel
  • 15 g (biologische) tarwebloem
  • 15 g vloeibare margarine
  • 20 g Stevia in poedervorm
  • 1 t.l. speculaaskruiden
  • 1 g bakpoeder
  • 15 ml (biologische) magere melk

Verwarm eerst de oven voor op 170 graden. Meng de boter met de Stevia en de speculaaskruiden. Voeg de tarwebloem, het tarwemeel, de bakpoeder en de melk toe. Kneed het geheel tot deeg met je handen. Vorm van het deeg ongeveer 25 kleine balletjes en druk de balletjes iets plat. Leg de balletjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze 12 tot 15 minuten in de oven.
Pepernoten

  • 250 g (biologische) (spelt)bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 100 g (biologische) honing
  • 25 g (biologische) appelstroop
  • 2 tl speculaaskruiden
  • 1 tl anijspoeder

Meng de bloem, speculaaskruiden, bakpoeder en anijspoeder in een kom. Roer de honing en een paar eetlepels water door de bloem en kneed snel tot een stevig deeg (wanneer het deeg te droog is, nog wat water toevoegen). Laat het deeg een uurtje in de koelkast opstijven. Bestuif het aanrecht met bloem en rol het deeg met een deegroller uit tot ongeveer 1 centimeter dikte. Snijd of scheur nu brokjes van het deeg. Leg de brokjes op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak de pepernoten op 180 graden in ongeveer 10 minuten.

Smakelijk eten!