Recept courgette lasagne
Voor 4 personen
Kenmerken
Koolhydraatarm
Mager
Rijk aan vitamine B2, nicotinezuur, vitamine B12 en vitamine C
Kids favoriet
Pure ingrediënten
Glutenvrij
Inleiding
Dit recept is erg geschikt voor mensen die een koolhydraatarm dieet volgen! Ook voor anderen is het een erg gezond recept, vanwege de lage hoeveelheid calorieën en de hoge concentratie voedingsstoffen die het bevat, zoals vitamine B12. Daarnaast is het echt super lekker!!
Ingrediënten
Bereidingswijze
Snijd de courgettes in de lengte in dunne plakken. Meng in een klein kommetje 1 el olijfolie, 1 el oregano, 1 el basilicum en 1 el knoflookpoeder. Smeer met een kwastje de plakken courgette in met dit mengsel.
Snipper de ui, snijd de bleekselderij in boogjes en de champignons in schijfjes. Verhit een hapjespan en braad hierin het gehakt, de ui en de bleekselderij aan zonder boter of olie. Voeg na ongeveer 5 minuten de gepelde tomaten, tomatenpuree, de champignons, 1 el oregano, 1 el basilicum en 1 el knoflookpoeder toe en laat het geheel ongeveer 15 minuten inkoken zonder deksel.
Intussen kun je de courgette gaan grillen. Verhit hiervoor een grillpan en gril de plakken courgette aan beide kanten totdat ze bruin en zacht zijn. Je kunt de courgette ook in de oven grillen, leg ze op een bakplaat of lage ovenvaste schaal en grill ze ongeveer 10 minuten, draai ze in de tussentijd een keer om.
Verwarm nu de oven voor op 180 graden. Verdeel de hüttenkäse in twee porties en vermeng beide porties met 2 tl groene pesto. Pak een ovenschaal en vet deze in met 1 el olijfolie. Strooi een laagje paneermeel over de bodem, dat neemt het overtollige vocht op. Maak de lasagne als volgt op: eerst een laagje van het gehakt/tomatenmengsel, daarna een laagje courgette, een laagje hüttenkäse, een laagje gehakt/tomatenmengsel, een laagje courgette, een laagje gehakt/tomatenmengsel, een laagje courgette en tenslotte een laagje hüttenkäse. Zet de ovenschaal voor 40 minuten in de oven en strooi na 20 minuten nog de grana panado kaas erover.
Tip: vervang het gehakt door vegetarisch gehakt voor een vegetarische versie van deze heerlijke lasagne.
Geniet ervan!
Voedingswaarde
Per persoon
Voedingsstof | Hoeveelheid | % dagtotaal | ADH* of MAX** |
Energie | 499 | 22 | * |
Eiwit | 36 | 21 | * |
Vet totaal | 30 | 40 | * |
Verzadigd vet | 11 | 44 | ** |
Transvet | 1 | 40 | ** |
Koolhydraten | 19 | 8 | * |
Voedingsvezel | 6 | 20 | * |
Vitamine A | 207,69 | 26 | * |
Vitamine B1 | 0,2387 | 22 | * |
Vitamine B2 | 0,6768 | 62 | * |
Nicotinezuur | 7,905 | 61 | * |
Vitamine B6 | 0,7313 | 49 | * |
Vitamine B12 | 2,5125 | 90 | * |
Vitamine C | 47,945 | 68 | * |
Vitamine D | 0,131 | 5 | * |
Vitamine E | 3,682 | 40 | * |
Kalium | 1349,48 | 39 | * |
Ijzer | 4,716 | 31 | * |
Cholesterol | 68,395 | 23 | ** |
Calcium | 266,71 | 27 | * |
Natrium | 794,63 | 33 | ** |
Magnesium | 85,345 | 28 | * |
**MAX = maximum hoeveelheid per dag voor een volwassene
*ADH = gemiddelde behoefte van een volwassene per dag