Groene A.P.P.E.L.S.

Voedingsadviesbureau

Review groentechips

Als je de naam ‘groentechips’ hoort, dan denk je waarschijnlijk niet meteen: ‘hmmm dat lijkt me lekker!”. Toch heb ik zelf ervaren dat deze chips eigenlijk ontzettend lekker is.  Dit heb ik ook gemerkt tijdens de zaterdagen dat ik in mijn functie van diëtist bij de Albert Heijn werkzaam was om voorlichting te geven aan mensen over productinformatie en gezonde voeding. De mensen konden toen groentechips proeven en ik kreeg eigenlijk alleen maar positieve reacties. Daarom is het tijd voor een review!

Wat is het?

Eerst maar eens wat achtergrondinformatie. Groentechips zijn zeer dunne schijfjes van verschillende soorten groenten, zoals wortel, pastinaak, zoete aardappel en rode biet. De schijfjes worden in zonnebloemolie gebakken en er wordt vervolgens zout aan toegevoegd. Je kunt de schijfjes zowel frituren als in de oven bakken.

Is het gezond?

Ik vergelijk in deze review 2 verschillende zakken groentechips en 1 zak naturel aardappelchips met elkaar, namelijk

  • Biologische groentechips van Albert Heijn (AH) (zak 100 g)
  • Veg crisps van Tyrells (zak 150 g)
  • Naturel aardappelchips

De groentechips van AH is gemaakt van pastinaak, wortel, aardappel en rode biet. De groentechips van Tyrells is gemaakt van wortel, pastinaak en rode biet. Deze kun je o.a. kopen bij de Jumbo. Beide soorten chips zijn gefrituurd in zonnebloemolie en er is verder alleen zout aan toegevoegd. De voedingswaarde van alle soorten chips per 100 g:

 

Albert Heijn Tyrells Naturel aardappelchips
Voedingsstof Hoeveelheid % van dag totaal Hoeveelheid % van dag totaal Hoeveelheid % van dag totaal ADH* of MAX**
Energie 485 22 506 22 541 24 *
Eiwit 2,5 1 4,7 3 6 4 *
Vet totaal 26 35 36 48 34 45 *
Verzadigd vet 3 12 4 16 6 24 **
Koolhydraten 55 24 39 17 51 23 *
Voedingsvezel 14 47 ? ? 4 13 *
Natrium 320 13 560 23 515 21 **

 

Doordat de groenten gefrituurd worden, bevatten ze dus wel vrij veel calorieën, hoewel iets minder dan gewone chips. De chips van de Albert Heijn bevat naast groenten ook aardappelen, waardoor het meer koolhydraten bevat dan de groentechips van Tyrells. Bij de bereiding van de Albert Heijn chips is echter minder olie gebruikt, waardoor de totale hoeveelheid vet minder is, met als automatisch gevolg dat de energetische waarde (calorieën) ook minder is. Verder valt op dat er minder zout gebruikt is bij de Albert Heijn groentechips. De groentechips bevatten aanzienlijk meer voedingsvezels dan de aardappelchips. Hoewel het niet vermeld staat op de verpakkingen, bevatten de groentechips meer vitaminen en mineralen dan de aardappelchips, omdat groenten van nature ook meer vitaminen en mineralen bevatten. Mooi is natuurlijk dat de groenten in de Albert Heijn zak biologisch zijn en in biologische zonnebloemolie zijn gebakken.

Smaak

Alle drie de zakken chips zijn erg lekker! Bij de Albert Heijn groentechips proef je de groenten wat beter, doordat er dus minder zout aan is toegevoegd. Het zoete van bijvoorbeeld de biet combineert erg goed met het zout.  De wortel is ook een beetje zoet. De pastinaak is wat milder van smaak. De chips is lekker dun en daardoor erg knapperig.

Conclusie

De groentechips biedt iets meer voordelen dan gewone aardappelchips. De Albert Heijn groentechips komt het best naar voren, hoewel het jammer is dat er ook aardappelen in zitten. Neem voor de afwisseling in het weekend dus eens een schaaltje groentechips in plaats van gewone chips. Ook erg lekker voor kinderen!

winkel Online Kopen