Groene A.P.P.E.L.S.

Voedingsadviesbureau

Diabetes

Steeds meer mensen in Nederland krijgen diabetes type 2. Bij diabetes zijn je bloedsuikerwaarden verhoogd. Als je een bloedsuikertest doet, dan kun je de uitslag zoals hieronder staat interpreteren:

Bloedsuiker – nuchter geprikt (acht uur daarvoor niets gegeten of gedronken behalve water):

  • Onder de 6,1 mmol/l – geen diabetes
  • Tussen de 6,1 en 6,9 mmol/l – voorfase van diabetes
  • Boven de 6,9 mmol/l – diabetes

Bloedsuiker – niet nuchter geprikt (zo’n anderhalf tot twee uur na een maaltijd, op het moment dat er het meeste bloedsuiker in het bloed zit):

  • Onder de 7,8 mmol/l – geen diabetes
  • Tussen de 7,8 en 11 mmol/l – voorfase van diabetes
  • Boven de 11 mmol/l – diabetes

Met een goed voedingspatroon én een goede en fijne levenswijze kun je diabetes echter omkeren! Dit kan als je in de voorfase van diabetes zit maar ook als je al diabetes hebt.

Voeding, beweging en ontspanning (ofwel je manier van leven) hebben een veel grotere invloed dan je misschien denkt. Wil jij ook diabetes voorkomen of je medicatie afbouwen? We vertellen je graag hoe je dat kunt bereiken.

Te hoog cholesterol

Cholesterol in je bloed kan verhoogd zijn. In het dagelijkse leven merk je helaas helemaal niets van een hoog cholesterolgehalte. Maar een verhoogd cholesterolgehalte kan leiden tot slagaderverkalking.

Cholesterol is niet alleen maar slecht, we hebben het juist nodig. Alleen een te hoog gehalte aan (LDL-)cholesterol geeft een grotere kans op hart- en vaatziekten. Het goede nieuws is dat je hier zelf iets aan kan doen. Niet alleen door medicatie (die soms vervelende bijwerkingen kan hebben) maar ook door voeding, beweging en leefstijl kun je hier heel veel aan doen! Hoe? Wij begeleiden je. Als je je laat doorsturen door je arts of praktijkondersteuner, dan is die begeleiding zelfs helemaal gratis.

Metabool syndroom

Je hebt het metabool syndroom als je een grote buikomtrek hebt, en daarnaast twee of meer van de volgende dingen:

  • hoge bloeddruk, ongeacht of je er al voor wordt behandeld
  • te veel bloedvetten: het triglyceridengehalte is verhoogd
  • te hoog LDL-cholesterol (het ‘slechte’ cholesterol)
  • verhoogde nuchtere bloedsuikerspiegel of diabetes type 2

Een taille is bij vrouwen te groot als het meer is dan 80 centimeter. Bij mannen is de grens 94 centimeter.

Het gevaar van het metabool syndroom is het sluipende proces van gewichtstoename en afnemende conditie. Die brengen samen weer nieuwe risico’s met zich mee. Terwijl het metabolisme (de stofwisseling) verslechtert, ontvouwt zich langzaam maar zeker een reeks van gezondheidsproblemen (het syndroom). Behalve overgewicht zijn dat een verhoogde bloeddruk, een hoge bloedsuikerspiegel en slechtere cholesterolwaarden.

Het goede nieuws is dat de neerwaartse spiraal van gezondheidsklachten van het metabool syndroom gelukkig is te voorkomen – en ook te doorbreken – als het al zover is. Hoe? Je staat er niet alleen voor, wij begeleiden je! Ook hier is die begeleiding gratis, als je je laat doorsturen door je arts of praktijkondersteuner.