Groene A.P.P.E.L.S.

Voedingsadviesbureau

MS

Joop, (schuilnaam) MS patiënt:

“Als MS patiënt was ik op zoek naar advies om passend te eten. Na een inventarisatie van mijn huidige voedsel patroon kwam Nienke met aanvullingen. Die passen bij mijn aandoening. Het doel was om voedsel richtlijnen te hebben die in mijn huidige leven zijn in te passen en dat is mijn inziens goed gelukt. Nienke is goed op de hoogte van wetenschappelijk onderbouwde voedsel richtlijnen passend bij MS. Op internet is weliswaar veel te vinden, maar daar zit veel desinformatie en tegenstrijdigheden tussen. Met drie sessies had ik een aangepast en haalbaar voedselpatroon. Ik merk dat ik makkelijker herstel van vermoeidheid en meer energie heb.”

Multiple sclerose (afgekort MS) is een chronische ziekte van het centrale zenuwstelsel. Hieronder worden verstaan: de hersenen, het ruggenmerg en de oogzenuwen. De zenuwen in het centrale zenuwstelsel worden omgeven door een beschermende isolatielaag, het zogeheten myeline. Om nog onbekende redenen ontstaan er bij MS ontstekingen gericht tegen het myeline. Hierdoor kunnen de zenuwen minder goed functioneren en ontstaan er klachten en eventueel uitvalverschijnselen. De ontstekingen bij MS komen en gaan, waardoor ook de klachten komen en gaan. Soms zijn de ontstekingen zo krachtig dat de zenuwen gedeeltelijk beschadigd blijven waardoor klachten niet meer
volledig overgaan.

Klachten

De klachten die kunnen optreden bij MS zijn afhankelijk van de plaats in het centrale zenuwstelsel waar de ontstekingen optreden. Dit kan in principe op iedere plaats zijn. Als dit bijvoorbeeld in de oogzenuw gebeurt, zijn er vaak klachten van pijn achter het oog en verminderd zien. Bij ontstekingen in het ruggenmerg kunnen er probleem ontstaan met het lopen, wordt het gevoel in de benen en soms een deel van de romp anders en kan de controle over de blaas verstoord raken. Doordat overal in het centrale zenuwstelsel ontstekingen kunnen voorkomen, kunnen zeer veel verschillende klachten ontstaan. Denk daarbij aan een gestoord gevoel, problemen met de coördinatie, zwakte, pijn, minder goed zien, problemen met het geheugen, seksuele klachten etcetera. Hoe vaak ontstekingen optreden, waar ontstekingen optreden en hoe ernstig ontstekingen zijn, varieert van persoon tot persoon. Daardoor heeft iedereen met MS zijn of haar eigen verhaal.

Voeding bij MS

Mensen voelen zich meer in balans als ze bewuster omgaan met voeding en levensstijl. Juist bij de aanwezigheid van een chronische ziekte als MS kan dit leiden tot een betere balans en daarmee een betere kwaliteit van leven. De diëtist is specialist op het gebied van voeding en gedrag en kan behulpzaam zijn in alle fasen van de ziekte en bij diverse problemen. Wij kunnen adviseren over :
• goede voeding en levensstijl;
• het bereiken en behouden van optimaal lichaamsgewicht;
• het voorkomen van decubitus (doorligplekken)
• omgang met kauw- en slikproblemen
• omgang met maag- darmklachten, zoals diarree, obstipatie of een combinatie hiervan of bij klachten als boeren en winden laten.
• het gebruik van voeding(supplementen), die mogelijk effect op de ziekte hebben
• het volgen van MS-diëten, aanvullende levensstijl, e.d.

Kan MS behandeld worden?

Er bestaat helaas geen behandeling waarmee MS te genezen is. Wel zijn er medicijnen waardoor de ziekte rustiger kan verlopen of sterk vertraagd kan worden. Deze zogeheten immunomodulerende geneesmiddelen zorgen ervoor dat er minder vaak ontstekingen ontstaan waardoor er ook minder vaak nieuwe klachten kunnen optreden. Op de lange termijn kan hierdoor het algeheel functioneren langer stabiel blijven. Daarnaast kunnen er medicijnen gegeven worden als er plots nieuwe klachten ontstaan (een terugval, relapse of schub genaamd) waardoor deze klachten minder lang aanhouden en de kans groter is dat ze volledig herstellen. Naast de behandeling van de ziekte zelf, is de behandeling van en het leren omgaan met klachten veroorzaakt door de ziekte van groot belang. Doordat MS op het gehele centrale zenuwstelsel effect kan hebben, kunnen nagenoeg alle aspecten van het menselijk functioneren in meer of mindere mate aangedaan raken. Veel van deze klachten zijn voor de buitenwereld niet zichtbaar maar kunnen een grote impact hebben op de levenskwaliteit. Denk bijvoorbeeld aan vermoeidheid, gevoelsstoornissen of problemen met het geheugen. Goede begeleiding en goede therapie kan de impact van dergelijke klachten op de kwaliteit van leven soms sterk verminderen.